Sunday, October 30, 2011

the ideal wedding dress for me.

im doing nothing today. all play no work make jane a lazy girl. haha. im home alone. mak and ayah gone to tg leman. ayah got some work to do there. im staying home just watching tv, when just now i watched 20 do's and don't for wedding at E-channel.

one of the tips that caught my attention is about choosing the right dress. it stated in the programme that we have our own fantasy about the wedding dress. we also captivated by other's wedding dress but it not necessarily fit us well and look good on us. it will be a total nightmare if we choose wrong dress. it may be a beautiful dress, but it may not be beautiful on us.

so, i quickly search in the internet about the dress that compliment my body shape: pear shaped also known as A-shaped. yeah, pear shaped is when your bottom part (tights, hips) is relatively bigger than your upper part (shoulder, bust)

so, i learnt that the ideal dress for me is A-shaped dress, empire cut dress. the neckline should be halter and deep neckline. it suppose to make my shoulder looks wider and gives a proportional look. a big NO for mermaid and pleated cut dress. maybe it will make my bottom part looks bigger. and also, high neckline. it stated that high neckline will make my upper part looks smaller.

so, i really should cancel my initial idea of using high neckline (like baju melayu cekak musang style). initially , i opted for the high neckline because i think it will look tidy when i tuck in my hijab inside. but looks like it will not look good for me.

 
 mermaid cut: big no.
 
 
 




high neckline: also a BIG no. sigh.



this is the ideal dress for me should look like. halter neck, empire cut dress.

A-shaped dress, also compliment pear-shaped like me. 


for infos about other type of body shaped such as apple shaped, hour-glass shaped, triangular shaped and rectangular shaped, refer to this post.

Friday, October 28, 2011

another 3 months : the checklist.

rumah macam tongkang pecah. proses mengemas tak mula lagi, tunggu diorang settle cat. esok nak balik muar dah. next week idin nikah. mak ayah gi putrajaya.so, apa kata aku perah otak untuk tengok apa je yang aku dah settlekan and mana part yang aku langsung tak pikir lagi. checklist ni aku amek from kina. tapi aku olah sikit sebab aku suka eloborate.

1. Tarikh :
Nikah : 27 Januari 2012 (night)
Resepsi : 28 Januari 2012 (day)
Bertandang: 4 Februari 2012 (day)

2. Theme & concept:
Nikah: cream + brown (bronze)
Resepsi: Baby blue/ dusty blue + white
Bertandang: green (tapi tak confirm lagi which shades of green)

3. Legal documents:
Kursus kahwin: Done
Hiv Test: PENDING
Borang Kebenaran Nikah: PENDING

4. Venue
Nikah : Rumah,JB
Resepsi : Dewan serbaguna majidee, jb
Bertandang: Rumah Sri medan

5. Catering/Canopy
Nikah : canopy done, catering pending
Resepsi: canopy (paid deposit already), catering (booked already)
Bertandang: UNKNOWN

6. Pelamin
Nikah : Mini pelamin
-Decoration: Bridal Kayangan
-Design: tengah cari ilham lagi. PENDING

Resepsi : Bridal kayangan
-Decoration: Bridal kayangan
-Design: rough idea aku dah ada. nak touch up maybe kna discuss semula dengan saiful BK
Bertandang: UNKNOWN

7. Photographer
Nikah : shaherhan. deposit 10% dah bayar

Resepsi : shaherhan. deposit 10% dah bayar
Bertandang: UNKNOWN
Choices of pose: belum berkesempatan nak discuss lagi.

8. Videographer
Nikah: Armaya In Motion
Resepsi: Armaya In Motion
Bertandang: UNKNOWN
Choices of songs: List nya dah ada. tapi aku still tak dapat decide.

9. Wedding outfits
Nikah: kain dah hantar kat tailor BK, nanti saiful terus proceed dengan beadings.

Resepsi: rasa nya belum start lagi. design dah ada. nanti review semula dengan saiful BK

Bertandang: UNKNOWN


10. Makeup: 
PENDING


11. Doorgift
Nikah: 
Belum dapat ilham lagi. PENDING

Resepsi:
-VIP doorgift: mak dah tempah
-Guest doorgift: dah tempah dengan GArden of Galleria (nisa)
Bertandang: UNKNOWN

12. Bunga Pahar/Bunga Manggar/Centerpiece
PENDING


13. Hantaran
Bilangan dulang: 9 berbalas 7
For me:
  1. mas kawin + gelang
  2. Handbag
  3. make-up set (stage)
  4. perfume + set body wash
  5. kasut
  6. sireh
  7. kek/ coklat/ buah
To decorate:

For him:
  1. cincin (dah tempah, belum check semula)
  2. jam tangan
  3. kasut
  4. kemeja + cotton pants
  5. belt + wallet
  6. perfume set
  7. sireh
  8. kek
  9. cookies/ coklat/ buah

To decorate:

14. Cincin kahwin/ barang kemas
consider done

15. Invitation Card
resepsi: in progress, faiz tengah design
bertandang: UNKNOWN

16. Cake
dah survey tapi belum tempah PENDING


17. Jurunikah/Pembaca doa
langsung tak settle pape lagik PENDING
18. Handbouquet
tak pikir lagi. haih haih haih. any idea? murah-murah please. PENDING
 
19. Guest List
Nikah: 200
Resepsi: 2200 (kad 1200)

20. MC/Kompang/Entertainment
keroncong team ayah dah book rasanya.
pa sistem pun ayah's task. consider settle.


21. Pengapit/Bridemaids/Bestman
dilema. dilema. orang nya pun dilema, baju nya apetah lagi. PENDING
22. Dresses for family
semua dah hantar ke tailor except nurin (minah tu nak design sendiri baju dia. jangan overshadow pengantin sudeyyy)

23. Bilik pengantin
cat belum. katil nak pakai yang ada je. still brand new. nak beli meja (without cermin sebab ada projek nak guna vintage mirror fari umah tokwan) dengan closet kut. decoration also by BK. belum discuss design


24. Signage
most probably faiz yang kena design but still belum ada progress PENDING
  
25. Facial/Massage/Inai
aku tak sure aku akan gi facial ke tak. kulit sensitif takut jadi lagi horror. massage akn dipertimbangkan. inai dah jumpa potential vendor.


26. Honeymoon
haih haih haih. langsung takde perancangan. bajet ilek ah. tengok ah dulu camne. mayba dalam malaysia jela. preferable, tempat sejuk nyaman macam fraser hill atau cameron highland. not preferable: pulau. i hate beaches.

27. Pre/Post Wedding
pre tu macam lebih kepada takde je. tapi memang tak decide lagi. tengok ah camne.


perasan tak banyak yang UNKNOWN? haha. majlis bertandang diuruskan sepenuhnya oleh future mum-in-law. aku ikut jelah apa dia sediakan untuk aku and F. yang aku tau dia dah tempah bridal dengan wedding invites.

so far benda yang label PENDING tu lah yang aku still belum urus lagi. lain-lain tu dah book atau dah close deal consider done lah tinggal nak discuss designs and the details je la kut. hantaran rasanya dah 85% settle. tinggal cincin F, kasut aku dengan makanan.


tu jelah kut for now. aku rasa sementara belum cuti sekolah ni aku malas nak all out dulu kut. susah nak arrange things bila aku kat muar. jauh. tunggu cuti sekolah lah. masa tu tinggal approximately 2 months left. insya Allah sempat kut. :)

oppss.

baru balik keluar dengan mak (again).

buka blog tengok dah kena tag lak dengan gadis. dah lah nama sama. isk isk. so, gadis, here's nothing.

1.You must post these rules.
2.Each person must post 11 things about themselves in their journal.
3.Answer the questions the tagger set for you in their post. And create eleven new questions for the people you tagged to answer.
4.You have to choose 11 people to tag and link them on the post.
5.Go to their page and tell them you have tagged HIM/HER
6.No tag back!
7.No stuff in the tagging section about 

" YOU ARE TAGGED IF YOU ARE READING THIS" YOU LEGITIMATELY (a.k.a REALLY, TRUST, WITH ALL HONESTY) have tagged 11 people.

11 things about me:
 
  • Nama sebenar, Nurulain Hanis. lebih kurang je dengan orang yang tag aku. 
  • Umur? tahun ni 25. tahun depan 26 tapi masa kawin belum 26 so dalam surat nikah aku kahwin umur 25 lah . hehe.
  • Sekarang ni aku mengajar budak-budak pekak dan bisu kat muar. baru je posting awal tahun hari tu. :)
  • Anak sulung dari 4 adik beradik. kakak yang banyak membebel sampai pekak telinga adik-adik.
  • Mak aku juga seorang cikgu. im following her footsteps.
  • adik aku 2 orang amik graphic design, sorang amik nursing. colourful kan family aku? :)
  • aku dan F both orang johor. dia orang baptu pahat, aku orang jb.
  • aku dan F both kakitangan kerajaan. aku pendidikan, dia kesihatan.
  • aku seorang yang bossy dan control freak. ppl usually dun favour me melainkan dah lama kenal. hihihi.
  • aku cerewet bab makan. banyak benda aku tak berapa suka makan contohnya kari and asam pedas.
  • aku bukan seorang yang affectionate. aku tak suka tunjukkan perasaan aku. aku tak lovey-dovey sbaik dengan family mahupun dengan F. senang cite aku hati kering ah.

11 soalan yang gadis tanya aku,

Kalau orang senyum pada anda, adakah anda akan senyum pada dier semula?
definitely! rude tau kalau tak senyum balik.
Hp paling canggih yang pernah anda gunakan?
tak sure lah. yang paling canggih pun still tak canggih. hahaha. belum pernah pakai iphone mahupun blackberry.

Suke shopping ape?
all sorts of thing. memang suka shopping. kat kedai dua ringgit pun jadikkkkk.

Suka dating kat mane dengan pasangan?
ntah. aku suka jalan-jalan dalam kereta tengok tempat orang.

Kalau tengah marah dengan bf/gf/tunang/suami selalunya diorang akan buat apa?
mintak maaf je. pujuk-pujuk tu macam jarang je..

Suke shopping barang ape?
haippp gadis ni. kan dah tanya tadi. hehehe.

Kerja gila yang korang pernah buat?
ponteng perhimpunan masa zaman kat maktab pastu lepak kat rumah warden yang lama. hahaha.

Apa yang ada dalam handbag korang?
macam-macam ada. right now mesti ada buku prudential yang aydiel bagi tu untuk jot down pasal wedding preps. smua ada dalam tu. ilang nangis kot.

Laman web ape yang baru sekejap korang singgah?
blog si gadis ni lah,

Game ape yang korang suke main bila dah xde buat ape-ape?
sim, sim social. haha.

Apa yang korang tengah fikirkan sekarang ni?
macam mana nak hilang kan jerawat 2 bijik atas dahi yang tengah masak ranum ni? kuning kaler dia euwww! 


 
11 soalan yang bakal perlu dijawab oleh orang yang bakal aku tag. kahkahkah.

  1. berapa tinggi and berat korang? MESTI JAWAB TAU. hahaha (gelak jahat)
  2. apa yang korang insecure pasal diri korang (gemuk ke, muka tak flawless ke, pendek ke, apa-apa je)
  3. korang kerja bidang apa? and bakal suami kerja bidang apa? hehe.
  4. pernah tak korang terdengar orang kutuk korang dengan pasangan tak sepadan belakang korang? ce cerita sikit kalau pernah.
  5. apa tema wedding impian korang?
  6. apa tema actual wedding korang (kalau lain dengan impian lah. kalau sama, skip je)
  7. apa pengalaman paling mencabar masa buat wedding preps ni?
  8. setakat ni, ada tak vendors or apa-apa regarding weddings yang korang dah close deal tapi regret gila-gila, kalau boleh nak reverse masa?
  9. setelah buat wedding preps ni ada berminat tak nak ceburkan diri dalam bisnes berkaitan weddings (supply doorgift ke, printing services ke, bridal ke, photography ke...)
  10. secara jujur nya, mana yang korang beratkan buat masa ni? persiapan wedding ke persiapan selepas wedding macam rumah ke, perkakas rumah ke. JUJUR ye? 
  11. apa harapan korang terhadap majlis korang dan perkahwinan korang.
lame lame kan soalan aku. nasib lah. dah petang ni. idea pun ilek. so here i presented the ppl ive choosen:
omg. entry ni leceh gila. berpeluh-peluh aku buat. sila lah jawab ye bagi yang di tag. :)

Thursday, October 27, 2011

luahan hati & kisah perfume branded murah.


stress. makin hari makin stress.

malas. makin hari makin malas.

semangat. pun makin hari makin tak ada.
dengan keadaan muka yang makin teruk. ntah lah nak blame  stress ke apa. plus berat pun makin naik.

i really don'y want to be an ugly, sad bride.
i wish i could lay back and just enjoy it. apa ada hal masa kawin muka banyak jerawat pon? apa ada hal masa kawin bontot makin besar pon?

urgh. mana boleh ignore. benda ni semua berlegar2 je dalam kepala.
maybe ni bahan duduk rumah seminggu. wedding. its all i could think about. i never thought i would say this, but i want to go back to muar. focussing on school stuff. diverting my mind ( a bit lah) from weddings.

im trying hard to ignore about weddings for just a while. tapi memang tak boleh. even if i tried not to think about my wedding, there's other wedding that i still have to deal with. for instant my brother's, next week. 07.11. 2011.

apa-apa mak still ajak aku. anak sulung and aku je pon yang available. so, nak taknak aku ngadap jugak benda alah kawin ni. dengan sepupu yang bersusun nak kawin jugak. belum kira close friends lagik.


blog ni dah jadi lame and boring. urgh!!!!

p/s: b2b jb, siapa belum beli hantaran perfume, kalau ada passport, gi lah singapore. to be exact mustafa centre. murah like hell. standard harga perfume dia $55- $80. rate semalam masa aku gi 2.48. darab lah berapa je. kalau $80 baru RM199. itu yang 100ml. 50ml lagi murah. tommy hilfiger 100ml yang aku belikan F kat Malaysia dalam RM230 gak kat mustafa tu choices pon banyak. cakap je nak apa. sampai pening-pening test segala bau. dah lah murahhhh!

p/s/s: kadang-kadang kena cukai. kadang-kadang tu kalau sikit je kastam ignore je. ikut nasib.

Wednesday, October 26, 2011

yang terpendam.

ada benda aku nak follow up sebenarnya pasal preps. sebab haritu kan F datang jb ukur baju..

TAPI,

ntah. nanti lah. momentum tu dah hilang. plus, something happens. hurm.

salah ke kalau aku pilih bridal yang murah? mungkin tak se-gah bridal yang dah ada nama, tak ekslusif, tapi sweet lah and i know i really know i can work with them. plus, agak-agaklah kan nak gah-gah sangat pun. tengok lah berapa kau bayar?

hurm, i really hope i marry THE BEST man. perkh. kalau ayah baca ni mau aku makan penampar. boleh lak cakap camtu. mulut celupar. tak lah, takde kaitan dengan F. i mean i really hope this is it. once. i don't want to have another wedding. cause this one cost me a lot of tears. ;(

sekarang ni, nak buat baik pun macam nak berperang. bukan senang. nak berjimat, nak cuba memudahkan orang tua. seriously, dalam kamus hidup aku bukan senang. bertambah susah bila berkongsi majlis. :( bukan nak ungkit, tapi please lah hargai pengorbanan aku. jadi anak sulung memang macam ni. banyak berkorban :(

i ask around. banyak je, even family yang tak berapa senang pun, the bride mesti hesitate nak share majlis. sebab wedding ni susah nak cakap lah. ia memang perkara besar dalam hidup seorang perempuan. lelaki tak berapa peduli sangat (usually lah)

but being a sister, an eldest sister, aku pikir benda ni. aku amik serius. mak and ayah dah memang nak percepat wedding adik. sebab dia lelaki, bawak anak dara orang ke hulu ke hilir. my family rasa segan plus tunang adik adalah anak 'somebody'.

at the same time, me pun sama. umur pun dah berapa kan? jarak dengan adik setahun je memang masing-masing dah capai umur ideal untuk kahwin. pikir-pikir takkan parents nak buat majlis selang setahun? macam ntah lah. too soon. kalau pun buat macam mana dengan cost? sebab both my parents kerja, kawan ramai. so jemputan memang ramai. seperti semua sedia tahu bab wedding ni paling banyak makan duit memang tang makan kan?

so yeah. aku yang offer. buat sekali. yerp, aku offer. bukan apa, ayah dengan mak kalau ikut kan macam teragak-agak gak nak buat sekali arung sebab ada kes dalam close family gak. majlis sanding serentak abang dengan adik perempuan. pastu jadi krisis. tu yang parents aku nak avoid. tapi bila fikir pasal cost pastu aku lak dah agree, diorang pun agree.

aku tak kisah pun berkongsi. apa salahnya? dengan adik sendiri kan. tapi yang aku sedihkan bila aku buat something untuk kebaikan, orang cakap macam-macam.

cakap aku ni pilih semua yang murah-murah nanti teruk majlis. :( cakap aku ni nak jimat sangat. hurm. siapalah taknak wedding yang grand? im sure sangat if money is not an issue at all, semua pun nak wedding yang lavish and grand. ramai attend, buat kat hotel, makanan superb, deko mak aih cantik gila. dress stunning and make up gorgeous. siapa taknak? tell me.

but im being realistic. in real life, money is a BIG issue. memang lah both my parents kerja. tapi both pun makan gaji. aku pun, im just a teacher. aku tak regret jadi cikgu. banyak lagi kelebihan nya dari sekadar duit. tapi secara logiknya banyak mana je gaji cikgu? baru kerja tak sampai setahun lak tu.

of course money is a problem. tapi it doesnt mean aku tak boleh kahwin. dengan budget yang ada, aku try lah cater all the needs. bak kata ayah, tak adalah terkurang sangat nanti orang kata kufur nikmat, takde lah terlebih sangat nanti orang kata over the top. yang sedang-sedang je.

susah sangat ke nak appreciate? :(  bukan aku mintak bagi aku duit ke pangkat ke. just try to understand. nak plan wedding ni bukan kerja senang pun. please don't make it harder.

ntah lah. sekarang ni aku macam nak pikir life lepas kahwin je. senang. lepas kahwin berdua. boleh bina hidup dengan husband. corak kan hidup sendiri. nak makan apa, nak pakai apa. murah ke mahal ke, duit aku dengan husband. orang nak kata cikai ke apa ke, lantak pi lah asalkan aku happy.

hurm, cakap banyak-banyak makin sedih lak rasa. dah nak menitik lagi air mata buat ke berapa kali ntah harini. susah nya nak cuba buat baik. orang tetap salah interprete. :(

Monday, October 24, 2011

wedding songs : which one is your pick?

hai korunk! (ew, im not supposed to commercialize this tagline!)

dah bangun belom? ayuh bangun. yang ada facing monday blues tapi berjangkit sampai tuesday blues tu sila produktif sikit. motivate diri sendiri. esok kan cuti. boleh lah berjimba. hehe. aku jangan lah dikau cemburui. bukan setakat harini, esok, lusa sampai jumaat lah senang cerita. ( cikgu banyak cuti tapi gaji kecik, fair lah kan?)

ok. cut the unnecessary crap. mukadimah je humangaih panjang nak mampos. harini F datang jb. yiha, berdating. sebagai queen control kelas pertama aku dengan veto nya suh F amik cuti arini untuk datang jb. nak ukur baju kat bridal kayangan. jadi, harini mungkin hari yang produktif bagi aku. lepas amik measurement badan maybe nak ajak F gi jusco. semalam aku nampak macam ada sale. aku nak completekan lagi 1 dulang.

ada b2b suggest bagi kasut. mak pun kata bagi kasut yang dia boleh pakai masa sanding sekaligus tandang. pikir-pikir macam ok gak tu. tengoklah harini macam mana.

di pagi yang hening ni aku nak share wedding songs dengan korunk (opss i did it again). wedding songs ni could be the song played during reception or can be also the songs for wedding higlights. hahahaha. confident je kau ain bai definition. ntah lah actually aku pun tak tau wedding songs tu consists of yang mana. tapi yang aku tau b2b sekarang memang pick the songs to be played masa majlis sanding. takmau lagu caca marba. pastu sekarang tengah trend hire OV the nanti mesti OV akan prepare wedding highlights. lagu yang melatari wedding higlights tu pada aku amatlah crucial sebab itu point utama nak bagi orang datang mood.

so kat bawah ni antara lagu yang aku favour. yang jiwang pada aku and suitable kut untuk wedding highlights. sebenarnya terpulang pada majlis gak. yang aku perasan, kalau majlis lavish style buat kat ballroom punya type pastu memang everything classy gila, lagu yang sesuai mesti lagu inggeris macam lagu shania twain ke. kalau majls kat kampung or kat rumah yang ala-ala meriah mesti lagu yang catchy macam lagu indon. hence the song PUSPA by ST12 in this list. aku rasa lagu tu sesuai sangat untuk majlis yang ala-ala meriah kat rumah or kat kampung yang banyak shots orang rewang and what not.

this is the song list that i could think of for the moment, kalau korang ada idea lain feel free to add in comment column. boleh sharing dengan aku.


kuberjanji kerna cinta anuar zain.

Tanpamu (Nur Kasih OST) Sabhi Saddi and Helena

Wali Band - Doaku Untukmu Sayang

ungu-tercipta untukku

Afgan Bawalah Cintaku

This I Promise You- nsync

No One Else Comes Close to the Backstreet Boys

erti cinta-maya karin

apa saja-kru

Man Bai - Kau Ilham Ku

Saat kau jauh ST12

Backstreet boys - If I Don't Have You

Siti Nurhaliza - Kau Ku Sayang

Siti Nurhaliza - Cinta Tak Berganti

Ari Lasso & Bunga C. Lestari-Aku Dan Dirimu

Shania Twain - From This Moment On

Celine Dion - I Love You

N Sync - (God Must Have Spent) A Little More Time On You

i do- colbie cailat

marry you- bruno mars

My Love

Michael Learns To Rock-Take Me To Your Heart

Michael Learns To Rock - You Took My Heart Away

once dealova

You Got Me - Colbie Caillat

savage garden - Truly madly deeply

98 Degrees- I Do (Cherish You)

Daniel Bedingfield - If You're Not The One - Lyrics

Auburn - Perfect two

Lifehouse - You And Me



ni pun dah naik berpinar dah aku tengok. mana satu aku nak choose bagi OV aku ek. haha. siapa ada idea lagu yang best gak sila tambah k? orait aku mahu bersiap nak berdatingan kejap lagi ('',)

p/s: b2b yang sibuk dengan diy tu, jangan lupa post entry k? aku ni baca minat, buat den tak terdayo. :)

Sunday, October 23, 2011

wedding cakes.

hai hai hai.

korang semua mesti tengah kerja kan. aku cuti hari ni. in fact, aku cuti seminggu. rumah tengah renovate kat bahagian tepi so memang berdebu sangat lah. jadi, takde lah perkara lain yang aku lakukan selain mengurung diri dalam bilik sambil ngadap lappy semata.

tunggu-tunggu entry baru dari b2b lain. takde pon. yang dah jadi ex-b2b jangan cakap lah. busy manjang. :( kerja kuat ek korang nih. takpelah. korang tanak produce entry baru biar aku yang produce. lepas mendraft susun atur dewan malam tadi (good luck lah pada vendor aku untuk fahami lukisan aku tu) aku duk pikir-pikir lagi apa ek lagi kena setelkan.

bila usha fb bridal and blog kahwin orang baru teringat. kek belum settle. tiba-tiba teringat kat kak siti. aku tempah cupcakes untuk hantaran tunang kat dia. also aku tempah a few pieces untuk bagi kawan-kawan yang datang. cupcakes hantaran tu ofcourse aku tak dapat rasa. tapi yang aku tepah untuk bagi kawan-kawan tu aku rasa and memang sedap! tak manis sangat. cream dia tak over senang cakap just nice.

so, aku decide untuk kek kahwin nanti nak tempah kat dia je. sebab dah tau quality kan. usha punya aku decide nak tempah buttercream je. fondant cake cantik memang cantik. tapi melihatkan bentuknya aku dapat bayangkan betapa muaknya ia tak kira betapa mahir pun si pembuatnya. itu opinion aku jela.

and bila aku tanya personally pada kak siti pun dia mention kek fondant ni keras and extremely manis. tapi dia ada je buat kalau customer request.

kek buttercream yang yummy and sweet


kek fondant yang santek tapi taste wise? i don't know la.


cupcakes. aku recommend buttercream. tp kalau nak cantik fondant.

ice cream cake pun kak siti buat ok.


semua gambar ni aku cilok dari kak siti. siapa b2b area jb yang berminat boleh search dia kat fb: 
Siti Haminah Jait.  blog pun ada ok. ni link nya.  http://batrisyiadelightscake.blogspot.com . 

harga? aku tak tahu semua. kalau korang minat sila tanya sendiri. akak ni selalu balas cepat. yang aku tanya kek buttercream 3 tier. dia bagi 330 siap boleh sewa cake holder dengan pisau sekali. kalau 2 tier dia kata 230 ke bawah. kalau kek hantaran lak dalam 80-90. cupcakes aku dah lupa la dulu aku tempah berapa. sila tanya k jika berminat.

sebenarnya ada yang aku survey harga lagi murah. tapi rasa aku tak tau. so aku tak berani review lah. kak siti ni decoration kek dia banyak bunga je. tapi ada je kek untuk kids dia buat bentuk-bentuk lain. aku lak, bila dah tau rasa sedap, rupa tu tak peduli sangat. asalkan sweet macam gambar kek yang first tu pun dah ok dah.

ok. jap lagi aku nak gi pejabat agama jb amik borang nikah. pergi dengan mak ku yang terchenta. ahaaa, itu dia bila anak beranak cikgu. orang kerja kitorang merayap. hahaha. babai!

bila cikgu sains yang tangan kejung melukis.

ni lah hasil dia. memang can not gi kan? hahaha.









siapa faham apa aku lukis? yang nyata ia bukan lah sejenis kuih ye. siapa faham boleh tolong explain kat Saiful BK tak? hahaha. aku rasa dia naik sawan agaknya lepas tengok sketching aku ni. mesti urut-urut dada je dia. hahahahaha.

p/s: bosan sebenarnya malam-malam gini tak tau nak buat apa. happy preparing you guys! :)

perancangan seminggu dan kenaikan gaji kakitangan kerajaan.

as salam dan selamat hari ahad!

aku baru balik dari rumah pak uda.semalam gi rumah pak ngah. sekarang ni sesi touring rumah pakcik-pakcik. 07/11 nanti adik aku menikah dulu kat segamat. nanti majlis dia serentak dengan aku, meaning 2 pasang pengantin lah masa resepsi aku nanti. jadi nya sekarang ayah tengah dalam proses penghebahan kepada adik beradik dia untuk hantar adik aku menikah nanti.

adik aku memang kahwin awal sikit sebab ayah aku jawa, dia nak lain kan tahun Islam. kata orang kalau boleh menikah jangan tahun yang sama. so, adik aku akan kahwin tahun Islam dan tahun masihi yang berlainan dengan aku. aku ok je, ikut je cakap orang tua. diorang lagi berpengalaman kan. benda-benda macam ni tak boleh banyak soal sangat. :)

anyway sekarang ni cikgu ain (aku lah tu) tengah bercuti selama seminggu sempena deepavali. so, banyak juga benda yang aku plan nak setel kan within seminggu ni.

  • Gi pejabat agama, ambik borang nikah, setelkan mana yang boleh sementara F setel borang dia di bp.
  • Gi bridal, amik measurement untuk buat baju baru. Saiful BK tu cakap harini dia gi cari material untuk baju aku and F.
  • bincang dengan saiful pasal design pelamin nikah and deko bilik. briefly la, pelamin sanding da brainstorm idea sikit-sikit haritu masa bayar deposit.
  • usha kedai makanan ringan. nak cari apa yang sesuai untuk tetamu cilik. tetamu dewasa aku bagi telur isi dalam mug. aku suggest kat mak tetamu cilik better bagi benda yang simple tak payah bagi telur.
  • hantar baju nikah ke tailor. mintak dia siapkan cepat supaya boleh hantar kat Saiful BK untuk buat beadings (simple jela, takde nak bling bling sangat)

setakat ni, tu jelah planning aku untuk seminggu ni. tak tau lah berjaya setel kan semua ke tak. F akan datang jb probably hari selasa. aku suruh dia amik cuti. bukan apa, kalau da nak dekat tarikh nya nanti aku takut ayah dah kurung aku tak kasi keluar, apetah lagi keluar jumpa F. better setel kan perkara yang melibatkan aku dengan dia awal-awal.

also, aku nak pergi pesuruhjaya sumpah. ini bukan regarding wedding, tapi pasal lantikan aku. insya Allah kalau dah setel semua borang, early next year, berubah la gred aku sekaligus naik la sikit gaji. elaun-elaun yang sebelum sah lantikan tak dapat macam elaun rumah dan elaun khas mengajar murid pendidikan khas jugak insya Allah akan dapat after dah sah lantikan.

pastu nak tunggu pasal kenaikan gaji lagi. aku sebenarnya confius sangat dengan belanjawan 2012 yang najid announce ritu. kata nya orang gomen ada kenaikan. tapi aku pun tak reti nak cakap nya macam mana. bila aku baca entry ni pasa sistem saraan baru perkhidmatan awam (SSBPA) , makin pening aku. tapi takpe. tunggu je. ada rezeki adalah. kalau betul naik, alhamdulillah sangat. memang rezeki kami laki bini lah. kami ni dua-dua orang gomen. cuma aku pendidikan, F kesihatan.


Friday, October 21, 2011

pre-wedding photos : what say you?

sekarang ni trend ek pre-wedding photos? dulu tak silap aku orang kita takde buat sangat. rasanya influence dari mat salleh and cina. cina biasa buat kan pre-wedding photos? macam hand bouquet pon budaya kita tak ada sebenarnya. influence dari mat salleh. tapi mat salleh ada hb sebab dia ada ceremony tangkap hb tu.

ok takpe. perihal hb later lah cerita. tapi pasal pre-wed photos ni, apa pendapat korang ye? perlu ke tak? wajar ke tak? aku tak ada lah fikir benda ni sangat mendalam. cuma aku fikir, banyak juga lah kena keluar duit untuk hire photog for the session.



untuk orang yang kalau boleh semua nak cut cost macam aku ni, terus lah fikirkan perlu ke tak, berbaloi ke tak. bukan apa, ayah aku sendiri sangat ortodoks. dia taknak kad ke apa ke ada gambar bersama walaupun tak bersentuhan. thats one of the reason. another one, aku sendiri macam tak berapa minat nak tepek muka aku kat mana-mana benda regarding wedding aku. be it banner, signage apatah lagi wedding invites. mungkin sebab aku rasa aku tak lawa kut. huhu. (bukan merendah diri tapi sedar diri)



so, benda ni buat aku fikir, nak buat apa je aku amik pre-wed photos kan? ayah pun tak bagi, aku sendiri taknak make use of it for wedding purpose. PLUS, this is PRE-WEDDING PHOTOS. PRE, belum kahwin lagi. so of course tak boleh intimate sangat. tak boleh pegang-pegang. tak boleh dekat-dekat, tak boleh laga-laga pipi (pipi ada jerawat pun lagi mau laga-laga. haha)

ntah. ini bagi aku lah. kalau pun kita amik gambar macam tu (sorry aku bukan perfect sangat) of course tak boleh (tak manis lebih spesifik) untuk tontonan public. mak ayah ke. sedara mara ke. even kawan-kawan pun aku rasa tak proper. yelah, kan belum kahwin lagi. nape kau nak tayang kau pegang-pegang or duduk dekat-dekat. malu family nanti.

aku tau, kita boleh je create gambar cantik without kena sentuh-sentuh and rapat-rapat. aku tau boleh. banyak je aku tengok pre-wed yang sopan but still sweet. tapi dalam kepala aku ni gambar couple suppose to be intimate. sebab sentuhan tu melambangkan kasih sayang (omg geli nya dengan ayat sendiri) tapi tu opinion aku je. mungkin aku gatal kut. hahaha.

so, macam mana pendapat korang? patut tak aku buat pre-wed photos. for what purpose. mahal jugak kan? area RM300 ke atas itu pun takde dapat album kan? bagi b2b yang dah buat pre-wed photoshoot, how was it? how much does it cost you. and korang guna pre-wed photos tu kat mana? please please do give me your opinion. takut menyesal kalau tak buat. huhu. kalau buat lak takut tak digunakan lak gambarnya.


p/s: yang penting gambar post-wedding ah. tu memang HARUS! hehe :)

Thursday, October 20, 2011

apa-apa jelah. :'(

banyak-banyak orang aku boleh sama tarikh dengan kau.

mesti wedding aku tak ramai pergi. breakdown nya rasa :'( macam nak nangis. hurm, memang dah nangis pun dalam telefon tadi. hurm, pasrah jelah. rezeki masing-masing.

mode: redha je kalau tak ramai kawan yang datang. *aku bukan watak famous. kalau tarikh aku bertembung dengan orang yang hotstuff, most probably tak ramai attend wedding aku* sedih, frustrated, takde mood nak proceed preps.

Wednesday, October 19, 2011

kisah hantaran.

as salam.

baru balik dari sekolah. stay lama sebab settlekan lesson note. esok ada sukan. malas nak ngadap. macam mana preparation korang? rancak ke tak? tingkatkan prestasi kurangkan kontroversi ye. :)

harini aku saja nak update pasal progress hantaran. hantaran aku kepada F rasanya dalam 60% dah. kat bawah ni senarai hantaran aku kepada F.

  1. sireh junjung
  2. kek
  3. cookies / coklat / buah (undecided)
  4. cincin (dah tempah tapi belum amik)
  5. shirt + pants
  6. perfume set
  7. wallet and belt
  8. watch
  9. ????

nampak tak yang last tu ???? tu makna nya aku seriously tak tau nak bagi apa lagi satu dulang. bukan pasal takde idea. idea banyaakkkkk. cuma bajet je tak banyak. hehe. aku bajet dalam 300 ke bawah untuk satu dulang. tu yang pening nak bagi apa lagi satu dulang tu.

setakat ni, aku masih within bajet. takde lah semua benda tu harga 300. mana yang mahal sikit dah balance kan yang murah. shirt and pants tu aku beli jenama alain delon kat parkson. masa tu rasanya tengah offer. total shirt dengan pants ni rasanya dalam 200 je (or less tak ingat dah). set wallet and belt tu pun aku beli allain delon. harga bawah 150.

perfume F aku beli tommy hilfiger harga rasanya 310. cuba refer entry aku sebelum ni. 310 tu harga masa takde offer. kira ok lah. kalau nak murah sikit tunggu sale. cincin F tu aku beli silver je tapi ikat dengan batu nilam kaler biru. harga amoi tu cakap bawah 800. yang mahal batu nilam tu. reason aku pilih silver je? first macam ragu2 dengan suasa. ada kata suasa pun laki takleh pakai. then, platinum mahal nak mampos memang di luar bajet aku. dan reason paling utama ialah, pakai perak tu sunnah nabi. aku cakap dengan F, dia jenis lekat dengan cincin. bayangkan berapa banyak pahala dia dapat just pakai cincin tu je sebab sunnah nabi. belum lagi pahala mengingati isteri. kihkihkih. yang tu reason gedik. ok, apa lagi. haaa, jam tangan tu aku baru beli dalam minggu ni gak. aku beli kat wetex muar.

alkisahnya sebenarnya masa tu aku gi wetex semata-mata nak beli eyeliner je sebab eyeliner aku dah habis. lepas beli eyeliner kat elianto, saja je aku jalan-jalan kat kedai perfume. perkh, jumpa guess by marciano version laki punya. sedap bau dia!

then masuk kedai jam. saja je sebenarnya. sebab dalam perancangan asal, aku dah cancel out jam tangan dalam list hantaran. REASON? dah banyak kedai aku survey kat bp, kat jb, jam lelaki yang berjenama and kena dengan taste aku (taste aku ye, bukan taste F) semua harga 400 ke atas. haih, dah lebih bajet dah tu.

so, cancel lah. tapi masa masuk tu sebenarnya aku saja nak tengok baby-G. aku tengah berkira-kira nak suruh F bagi aku baby-G sebagai hantaran. aku rasa murah je. tapi F kata, macam jam main-main je rupa dia. tapiiii, aku sekarang memang suka jam digital. so camne? over ke tak kalau baby-G je buat hantaran?

then, masa tu lah aku terpandang satu jam casio ni. jam laki la. tali kulit. smart. harga pun ok, tag dia tulis 289. masa aku usha tu amoi tu cakap, sekarang ada less 25-30%. so jam yang aku tengok tu after less memang much cheaper lah. pastu amoi tu tanya bape bajet. aku jawab 350.

then amoi tu kata, 350 ye, bonia ada, crocodile ada. terus aku gi usha-usha. then aku jumpa satu jam crocodile ni. tali dia steel tapi kaler hitam. SMART! pada aku lah. tag dia tulis 400++ aku tanya after less berapa? dia kata 339. terus aku teruja. aku call F gak tapi dia tak angkat. padan muka dia. aku terus je beli. then aku tambah RM5 untuk extend warranty kepada 2 tahun. so, total nya RM344. memang menepati bajet.

walaupun secara teknikalnya exceed 300, tapi dah di balance kan dengan harga wallet& belt and shirt&pants yang murah. pokok pangkal nya kita kena tetapkan bajet dulu. insyaAllah ada pilihan punya untuk bajet kita tu.

so, kat sini aku ada beberapa benda nak tanya b2b yang prihatin sekalian.

a)  apa benda lagi 1 aku nak bagi kat F ek? under 300 please!!!
b)  wajar tak kalau aku mintak baby-G sebagai hantaran?
c) kek tu adakah korang suggest beli secret recipe terus atau order dengan orang yang buat kek.

p/s: bosan nya entry takde gambar ek? hurm..

Monday, October 17, 2011

sewa kanopi arabian murah di jb.

as salam.

rakan-rakan sekapal yang sama-sama tengah plan wedding, nape kalian macam tak banyak update. buhsan je aku tunggu update baru. takpela. dah korang taknak update, biaq chek yang update. betoi ka chek tulih cmni?

haha. blerghh. apa kejadah tetiba nak cakap bahasa utara. yang nak kahwin dengan orang utara marina, bukan aku. anyways, alhamdulillah, minggu ni aku balik jb ada progress. takde lah rasa macam loser je bila wedding preps tak bergerak.

target aku ialah untuk cuba sedaya upaya men settle kan segala urusan sebelum sebelum majlis. REASON? aku nak rehat sebulan sebelum majlis tu. enjoy single life! memandangkan aku tak ada sebarang planning untuk buat apa-apa projek diy, mungkin target aku tu mudah dicapai.

aku sekadar kena book segala vendors pastu bayar deposit and brief kat diorang apa aku nak. last sekali finalize everything, settle the legal documents and walah, im ready to be a bride. lalalala. perkh punya la pemalas kau ni ain. satu hapak pun kau taknak diy. semua kau nak pakai order je. dasar!

don't get me wrong. bila aku cakap semua benda aku nak order je tak bermakna aku tak face financial probs. hello, baru kerja tak sampai setahun kut. jadi cikgu cabuk je pulak tu. so what do you expect from me. aku bukan kerja bidang creative macam designer ke apa ke so, memang mahap lah nak suruh aku diy.

kalau men draft apa aku nak tu boleh lah aku buat. tapi lepas tu barah otak lah orang yang cuba menterjemah draft aku coz im not a good drawer. haha. unlike my brother yang memang pandai drawing lagi lak dia amik graphic & design kat uitm. memang dia berguling je kalau nampak draft aku.

pasal wedding invites aku ayah suruh adik aku design. pastu aku draft la konon-konon nya design invites yang aku suka. pastu aku guna powerpoint lak tu. sengal kan? pastu adik aku faiz tu boleh cakap, " kau hantar apa ni long????" bhahaha. kan aku cakap barah otak nak menterjemah nya.

anyways, progress yang dah dibuat last week masa balik jb ialah tempah canopy untuk majlis nikah di rumah and tempah kerusi meja untuk resepsi kat dewan majidee. and ayah nak pasang 1 unit canopy kat dewan tu sebab dewan tu agak kecik and canopy tu khas untuk family bersantai-santai.

aku tempah canopy dengan OnZ canopy. owner dia nama zainal othman. PR sangat bagus. biasak lah aku ni bias. kalau PR bagus terus aku rasa orang tu bagus. walhal servis tak tengok lagi. anyways, dah banyak aku survey, aku rasa zainal ni bagi aku price yang sangat murah. satu unit complete cuma RM340!

vendor lain aku survey satu unit canopy arabian [ lengkap dengan double scallop+5 meja bulat 4' berbalut berskirting+40 kerusi plastik berbalut, ada riben+kipas+lampu] range harga 400-450. dah lah nak charge lebih kalau buat kat dewan perbandaran sebab timeframe untuk set up tu kejap. cis!

untuk dewan lak, sebab nak amik kerusi meja dia kira unit lain lak. satu unit [ meja bulat 4' beralas, berskirting + 8 kerusi plastik berbalut ada riben] dia kira RM35. vendor lain aku survey paling murah dia bagi RM40. so macam kalau dewan tu kapasiti nya muat 20 meja, so 20xRM35 lah. get it?

kalau nak usha hasil kerja diorang boleh terjah fb: Onz Canopy Servis. adalah gambar sikit tapi fb ni macam baru je. tapi dun worry lah diorang ok. aku gi sendiri tempat nya kat kangkar tebrau dengan ayah. patut lah murah, sebab diorang memang jual khemah kat vendor yang baru nak berniaga. thats why untuk sewa diorang boleh bagi murah. alamat nya kat lot 274 kampung kangkar tebrau (dekat dengan Lee Kee industry)


nak contact, boleh contact zainal: 0137303260 tapi zainal ni kerja kat KL. business kat jb ni ayah dia tolong running. number contact ayah dia, othman: 0137505152. tapi apa-apa hal better deal dengan zainal dulu sebab dia owner. masa datang jumpa ayah dia haritu ayah dia memang tanya berapa harga yang zainal bagi sebab zainal tu owner. 


setakat ni yang aku rasa murah memang dia lah. even masa aku cakap kat saiful (owner BK) dia pun cakap zainal tu memang murah. so, apa lagi b2b jb yang belum settlekan kanopi tu, boleh lah contact OnZ canopy k? 


ok lah. setakat tu dulu. sebenarnya ada lagi progress yang aku nak update. tapi nantilah aku cerai-cerai kan dalam entry lain.




mode meroyan: camne ni? aku takde mua lagi. mua ladies yang murah and make up cantik semua luar johor. ( my dad dengan mr tunang tak bagi laki make up kan).kos transport dengan accomodation lagi mahal dari kos servis. :'( help help help!

Friday, October 14, 2011

penjimatan dan promosi tak berbayar.

aku rasa aku ni memang meroyan nak kahwin agaknya. badan aku je ada sama ada kat rumah or sekolah tapi roh nya menerawang. serius. macam zombi pun ada. pagi petang malam bawak ke pagi balik, itu jelah dalam kepala aku. kadang-kadang tu tengah berborak pun aku boleh lost in conversation kekdah nya asik pikir pasal kahwin. orang lain ada rasa macam tu tak? ke aku ni je yang freak nak mampos.

harini aku balik. insya Allah kalau takde aral esok aku jumpa vendor bridal aku. agaknya dah memang rezeki dia, asalnya niat taknak amek baju dengan dia, aku end up tempah baju baru lagi you dengan dia. tu lah orang cakap, kalau bukan rezeki tu, dah masuk mulut pun boleh keluar balik. nasib kau lah A* bridal. huhu.

siapa bride-to-be jb yang on budget, aku seriously recommend bridal kayangan ni. harga super duper murah. and aku tau kenapa sebab according to saiful ni, dia banyak buat sorang. everything ok. pelamin pun kalau berat sangat je dia panggil kroni-kroni dia, itu pun tolong angkat je. lain dia akan buat sendiri.

aku percaya dia buat sendiri sebab tengok gaya dia, dia memang suka fly solo. time aku datang butik dia, elok je dia senyap-senyap tengah patch lace kat baju and nak jahit beadings. walaupun aku tak tau lagi sejauh mana servis dia. so far dia ok sangat attend customer. dia bridal baru. ada lah dalam 3 tahun so dia memang appreciate customer sangat.

apa je aku merepek mem promote si saiful ni. ape pun bride-to-be johor specifically jb, boleh lah usha fb dia: bridal kayangan. dia siap dah post harga pakej untuk 2012 lagi kat fb dia and trust me memang affordable and tak cekik darah.

dah lah. aku kena siap-siap nak balik jb jap lagi. dah lah naik bas.  * langkah penjimatan ye. siapa suruh baru setahun kerja dah gatal nak kahwin* haha. tiket bas mayang sari muar ke jb RM15.20 je. pergi balik baru RM30.40. sampai larkin telefon lah mana-mana mangsa yang aku nak. hehe. compare kalau naik viva yang konon jimat tu pun, tol sehala RM20. minyak lebih kurang tol gak biasanya. pergi balik dah RM80.  kan dah saving RM50. macam-macam boleh buat duit tu oi.

* F pun dah gi kerja naik motor. motor mak dia pulak tu. haha. myvi simpan dalam bangsal jelah. haha. kekdahnya baru kerja dah gatal nak kahwin lah kitorang 2 ni. pulak tu 2 2 anak sulung. hambik kau wedding kitorang macam mana pergi dia.

Thursday, October 13, 2011

envy much?

mode: down.


aku berjalan-jalan tengok preparation wedding korang semua tadi. and jugak baca review bride yang yang majlis nya dah lepas. nak tahu apa perasaan aku sekarang? sedih. sedih yang teramat sangat. sedih sebab aku ni langsung tak ada kreativiti.

jeles tengok rai bitbitterbutter. pandai dia design kad sendiri, edit gambar sendiri. on my, aku envy. aku ni adik 2 orang amik graphic & design. sorang uitm, sorg cosmopoint. tapi aku? haram. memang buta seni la weih. pastu jeles tengok intan. pandainya dia buat beadings work. pandainya buat HB sendiri. and the list go on sebab banyak nya yang dia buat sendiri.

ada yang diy baju sendiri, paling koman pun veil. ada yang diy kad. diy centerpiece. macam-macam. seriously aku envy dengan korang. sebab aku memang kureng bab macam ni. bukan tak boleh try, boleh tapi ia cuma akan membuat aku makin down je.

best betul orang yang boleh save banyak sebab pandai buat sendiri. aku ni apa jela aku boleh buat sendiri. meng'order' reti lah aku. order kat vendor nak tu, nak ni. being a person with science background buatkan aku macam lurus je. tak reti lah nak berseni-seni ni. kalau seni tarian boleh la. :)

pada bride-to-be yang cekal ber-diy syabas banyak-banyak aku ucapkan. memang best lah korang. korang patut bagi appreciation kat diri sendiri tau every now and then sebab kerja tu bukan mudah. and ALSO. i envy u guys so much. :'( sebab saya cuma lah cikgu sains yang tak kreatif.

Wednesday, October 12, 2011

drama baju sanding.

hi sekalian.

aku memang bangang part2 nak greet orang dalam blog ni. sebab kat blog personal aku tu aku takde greet orang. aku act as if orang tak baca. as if aku tulis sendiri then sendiri baca. apahal lak nak greet orang kan? tapi blog kawin ni sah sah lah untuk sharing. mesti la aku nak orang baca. :)

bagi yang baca blog ni (ada ke?) mesti tau aku dah set kan priority aku. baju adalah salah satu item yang aku tak kisah nak splurge banyak sikit. (sikitttt je lah) sebab nak nampak cantik and comfortable on that day. ada lah certain amount tu aku target untuk baju sahaja n aku maybe nak sewa tapi buat yang baru. ada kata membazir tapi kalau aku tempah and simpan lagi membazir. siapa nak pakai lepas aku kahwin? nurin? jangan haraplah nak pakai bekas aku nyah!

ok, dalam previous entry aku ada cakap, aku nak survey dulu butik yang ada baju yang cantik. kalau tak ada maybe nak tempah dekat BK je. antara yang aku take into consideration untuk sewa baju baru ialah A* bridal. sebab aku dah pergi butik dia and ada nampak banyak design baju cantik. then mak cakap ada anak kawan dia tu tempah 3 pasang baju baru kat A* bridal tu and it cost 4k. sewa baju baru meaning tempah but lepas tu jadi baju bridal lah. 3 3 dia tempah baru.

aku berkira-kira, macam ok gak since aku cuma nak sepasang je. sampai 3 nak buat apa? so aku target mesti lagi murah. but then aku ada terbaca dalam blog pebbles and roses dia bagi bad review pasal A* bridal ni. (korek sendiri eh entry dia, aku malas nak cari semula) actually dia sensored kan nama bridal tu. tapi mengikut tekaan aku macam memang itu lah bridal yang dia maksudkan.

she's facing some kind of drama gak dengan A* bridal ni. bila mana at first quote harga sekian sekian, tup tup naik lak. naik banyak lak tu. dekat 4,5 ratus gak. tak silap aku dari 900 jadi 1.5k. banyak kan? dia cakap jadi drama sebab deal dengan assistant. tapi bridal ni memang bridal gah. kalau datang jarang kut dapat jumpa owner dia. super bz!

bila dah baca bad review ni, rasa macam tak jadi lak nak amik baju dengan A* bridal ni. taknak amik risk. then malam tadi macam mana ntah boleh chat dengan owner BK thru fb, aku tunjuk design baju yang aku nak. tanya whether dia boleh realisasikan atau tidak. dia kata boleh. pastu, banyak lah diskus tetiba aku macam berkeyakinan lak dengan saiful ni.

at first memang aku kurang yakin part baju nak bagi dia. sebab dia bridal baru. aku rasa dia masih kurang experience. so aku decide amik deko2 je dengan dia. tapi lepas nampak beading work dia masa datang butik haritu and plus cara dia attend customer, aku rasa betul2 berkeyakinan.

so, aku dah decide untuk serahkan pada BK je buat baju aku and F nanti. sabtu ni maybe aku akan bayar deposit supaya saiful boleh start cari material. fuh, tetiba excited nak tengok outcome. aku tengok saiful ni walaupun baru, dia sangat bersungguh. dia willing untuk belajar and dia dengar segala permintaan aku. tak macam sesetengah owner ni. bila aku request nak baju camni camni, dia kata pengantin mana boleh simple. kena meriah and sarat.

eh, suka hati aku lah nak simple ke nak sarat. bukan ke guna duit aku. kalau kau tak boleh buat, tak payah lah nak cantas idea aku. come on, think out of the box. kalau customer nak simple buat jelah simple kan lagi sennag kerja kau tak payah nak lenguh tengkuk kerja kan beadings.

so, its decided! aku akan serahkan part baju pada BK gak. so sekarang nak pening kan make up lak. jb tak banyak talent la. banyak yang orang recommend sama ada nyah atau lelaki tulen. mampos ayah aku ngamuk. ayah tu sekeliling dia imam, bilal, ustaz. anak dia elok je tadah muka kat laki bukan muhrim. huhu. sesiapa boleh tolong aku. please. please. suggest me mua perempuan harga berpatutan!

gambar ni ikhsan google. ampun pemilik gambar. tak save source lak. :(


my desired colour will be like this. nak biru yang soft je. no striking turqoise please. just sweet baby blue. baju laki pun aku mintak BK buatkan exactly like this. aku memang berkenan. :) baju perempuan bukan ni desired design aku. later lah aku reveal. mine will be simpler. 

ok bride-to-be. care to share with me k kalau ada info tentang mua area jb yang talented. aku tak cantik, jadi kena bagi orang yang super talented nak kasi aku jadik gojes. :)

Tuesday, October 11, 2011

doorgift murah, mua jb and sewa baju murah.

meneruskan kehidupan walaupun dengan segala dugaan mendatang.

progress setakat ni? aku dah pun order doorgift. order doorgift sebanyak 1800 secara online. begitu tekal nya aku. haha. takde lah tekal mana sebab ayah dah suruh adik aku gi survey kat bangi sana. line clear je, baru aku settlekan hal-ehwal order and payment.

aku order from garden of galleria. boleh usha kat fb. nama owner dia nisa. sangat nice orang nya. sentiasa menjawab pertanyaan dan kerenah aku dengan sangat bertabah. sesiapa berminat boleh lah terjah fb dia. aku rasa harga nya agak ok. tak tau lah kalau ada yang lagi murah.

antara yang comel....







dalam banyak-banyak tu mana satu yang aku tempah? haha. kalau baca previous entry aku, mesti dapat agak yang mana satu. nanti lah nak dekat wedding baru aku reveal.

setakat ni, tu jelah progress aku. legal documents satu pun tak usik lagi. sekarang tengah mode usha mua memandangkan aku tak amik pakej bridal. hurm, baju pun tak jumpa lagi nak sewa mana. maybe kalau aku tak jumpa design or warna baju yang berkenan untuk di sewa, aku akan tempah baju baru kat Bridal Kayangan, bridal yang aku book untuk deko dewan, bilik and pelamin tu. sebab hari tu aku nampak saiful owner BK tu tengah siapkan satu dress ni macam kena dengan taste aku.tengok lah nanti camne.

bride-to-be jb kalau ada sesiapa nak suggestkan aku butik or bridal yang ada collection baju yang cantik dan sewa murah boleh lah tinggal link kat aku. also kalau ada tau mana-mana talented mua area johor leh la recommend kat aku ye. :)

pada others bride-to-be, chaiyok ye. pelan pelan kayuh. jangan bertukar jadi bridezilla. :P