Sunday, January 16, 2011

hantaran: patut kah perempuan sentiasa lebih 2 dulang dari lelaki?

lepas texting dengan F tadi, aku baru dapat tau yang mak dia buat 9 hantaran. gees, aku tak tahu lah ape kebenda nya, tapi aku tak prepared dengan benda ni. hari tu macam deal 5-7 je. so aku dah set mind utk 7 je. or maybe 8 kalau cik ani jadi nak sponsor kek.

so right now, aku dalam dilema. patut ke aku tambah lagi sampai jadi 11 or let it be je? F kata tak boleh bagitau mak aku katanya mak dia sebenarnya tak bagi dia cakap kat aku pasal hantaran. aish la. dalam dilema betul. malu tak mak aku kalau aku punya hantaran kurang dari pihak lelaki? i really don't know.

hm, aku dah setting baik. tunang ni nak bagi barang biasa je. yang grand-grand macam set wallet and belt, jam tangan, perfume, baju kemeja tu semua cadang nak bagi masa kahwin. and seboleh nya aku tak mau bertindan lah. right now untuk tunang, yang ada dalam list aku ialah sejadah, songket nikah, kain baju nikah, al-Quran, sireh junjung, potpori, coklat and buah.


so, kalau aku nak tambah lagi, apa yang sesuai? seriously aku macam buntu lah pulak. patut ke bagi tuala? or kain pelikat? or songkok maybe? urgh! aku betul-betul tak tau. ke nak bagi edible stuff je? tapi apa? hurm. that's one thing.

lepas tu, the other this is, F cakap mak dia upah orang gubah hantaran tu. hari tu aku dengar macam mak dia nak gubah sendiri. so sekarang, aku risau. betul ke aku mampu gubah sendiri? kalau buruk gila camne? aku macam dah hilang keyakinan diri lah pulak sekarang ni.

mak dah warn suruh aku beli terus barang-barang sebab tinggal lebih kurang 3 minggu je lagi. aku pun risau gak. yelah ada aku baca blog mana ntah. bunga yang dia berkenan bila dia datang balik dah tak ada. kalau jadi kat aku maybe gila kejap ah. sebab aku jumpa 1 kedai je yang aku berkenan bunga nya.

anyway, ini keluar dari topik asal. tapi semalam masa aku melawat adik aku kat alor setar, we all shopping kat pacific. pacific ni macam the store lah. yang aku tau dia ada kat bp mall, kluang mall kalau kat selatan ni. anyway, masa kat pasific alor setar tu aku tengok harga ferrero rocher yang 30 bijik harga dia RM33.80. quite cheap mak aku cakap. aku macam tak bape caya. tapi take note lah jugak.



then just now aku gi beli barang faiz kat giant pelangi leisure mall. then aku saja lah nak check out harga ferrero rocher sebab semalam mak cakap yang kat pacific tu murah. turns out kat sini harga dia RM44.50 kalau tak silap. jauh gila beza.

anyway, just nak remind bride-to-be supaya be wise bila membeli. masa chinese new year ni rasa nya banyak promotion. kalau majlis nak dekat boleh lah beli dari sekarang sebab harga memang murah. ada sumber cakap yang harga emas pun murah time chinese new year ni. tak tahu lah betul ke tak.

anyway, aku harap esok bangun tidur aku dah ada ilham or keputusan regarding the hantaran.

5 comments:

kitakesitu said...

ola...biasa dgr belah perempuan akan lebih 2 dulang dr lelaki.tapi ada juga belah kelantan yang sama bil dulang belah lelaki dan perempuan.kalau perempuan kurang tu jarang pula dengar.tapi bab hantaran ni,biasanya tak la pula main rahsia-rahsia.hee.btunang biasanya banyak sikit bab-bab makanan.just share =)

mizzunderstood said...

hi dear..u kt jb kn?mee too!!:)
fererro 2 kt tesco pun quite murah.i think around RM30-36.da lupe lak..hehe
and regarding hantaran u boleh discuss ngn ur mom.ckpla konon2 u yg nk tmbh brg2 lg.hehe.just my 2cents...
and don't worry.xkisahla if u rase u xmampu gubah sendiri hantaran.as long as u yg gubah,once da siap u mesti bangga punye.biar simple asalkan hasil tgn u.mmg puas hati..
goodluck yea..& congrats on ur engagement! =)

ElyaElmo said...

hari tu..harga emas dekat habib jatuh..rm151...upah die ambik rm100 je..quite cheap jugak laaa

cik syahira (a soldier's gf) said...

assalamualaikum nurulain,

tentang hantaran tu, jangan risau sangat nak bagi apa. since ini untuk majlis bertunang why not kalau perlu tambah pun bagi makanan je.

macam saya, dah agree 7-9, suddenly bf info ada orang nak sponsor, so macam kena tambah je lagi kan? saya decide baga makanan je like kek, biskut and etc.

tentang emas pula, tak sure la harga emas turun, mungkin dia turunkan harga upah je tak?

anyway, thanks bagi info chocs tu. meh jalan-jalan cari chocs. hihi. eh, nak tanya kat the zon murah tak?

Syima Syaz said...

saya hari tu even dah di inform awal2 makcik2 tunang nak tambah 2 barang lagi, tapi saya still stick 9 balas 9 dulang... jadi sama bilangan tapi family dua-dua side tak kisah apa pun...
depends pada tahap kuat nya adat dalam family lah dear...