Saturday, January 1, 2011

souvenirs and door gifts

hai bride-to-be sekalian. ok, im greeting bride-to-be only sebab im guessing cuma b2b je akan baca this kind og blog. tapi kalau ada yang bukan b2b baca gak, greetings to you too.

weekend lepas mesti ramai attend wedding reception kan. cuti sekolah kan, aku rasa ramai je amik kesempatan untuk buat pada penghujung cuti ni. aku tak ada attend mana-mana wedding reception pun last weekend, but my parents did.

and as usual lah sebab dah nampak bayang nak kahwin, aku mintak mak snap snap gambar masa the reception. tapi biasa lah orang tuan especially mak ayah aku. walaupun anak 2 ekor amik graphic and kena usung dslr masa belajar, parents aku adalah paling kayu when it comes to taking photograph. lagi satu, diorang ni malu.

mak cakap, mak nak snap gambar gak tapi ayah kata, "isk, tak payah lah. buat malu je" ceih. malu? its wedding ok. everyone is snapping picture here and there. it the time where people wont mind if you camwhore. hahaha.

hampa tak dapat tengok wedding yang mak ayah aku attend. satu kat stadim bandaraya jb tempat nurin punya cheerleading tournament dulu. that one is dinner reception. another one was held in dewan merdeka kampung melayu.

so, aku cuma dapat tengok souvenir yang mak bawak balik je.

 reception kat stadium bandaraya. kotak anyaman.


dalam dia isi coklat.

reception kat dewan merdeka kg melayu. just gelas besar tak ada isi.


selalu nya souvenir ni semua mak isi dalam satu robok perhiasan tu. dalam tu memang banyak lah wedding doorgift and souvenirs. so tadi masa nak susun souvenir yang baru dapat tu saja lah tengok yang lama-lama and try brainstorm yang mana yang best.

guess what? ayah aku berkenan souvenir from reception kat kg melayu tu. haih. apa lah. aku tak suka. sebab gelas dia besar and aku rasa mesti mahal. tapi gelas tu kosong. isk, membazir je. orang memang tak akan guna buat minum walaupun gelas tu besar. pada aku lah.

antara souvenir yang aku korek dari robok mak aku yang aku berkenan adalah:






lebih kurang macam yang ayah berkenan tapi saiz nya kecik sikit and muat-muat je kalau aku letak telur. lepas tu dia ada tali pemegang so senang tetamu nak bawak.



tak ada lah berkenan sangat tapi kalau ayah insist nak yang macam gelas hijau kat atas tu better macam ni. nampak exclusive. tapi tak ada tali pemegang. aku tak bape suka






yang ni bagi aku unik. bentuk dia macam piramid. best gak sebab ada pemegang and made of songket. hiasan dia tu maybe sarat sangat, kalau aku nak buat aku buat simple je. letak reben je kut. tapi yang ni aku suka.


yang ni pun sweet. kotak je. and ada pemegang gak. :) tapi mak aku kata kotak tu made of recycle paper. eh mak ni. apa salah nya? kita kan nak selamat kan bumi?


ini bukan korek dari robok mak aku. tapi dalam simpanan aku. ini yang aku nak buat dalam plan aku. sebab aku suka anyaman buluh ni and comel je buat isi telur.



basically aku memang nak bagi telur je masa wedding aku sebab ayah aku nak gak terus kan adat. bila dah bagi telur tu aku taknak lah excessive sangat bagi benda lain lagi. so aku memang aim bekas telur comel-comel je. my vote is for the last one yang bujal buluh tu and the one bentuk piramid tu. 

ntah lah. aku ni memang tradisi kut. suka anyaman. suka songket. tapi guess what? mak aku kata aku outdated! argh!!!! its bad enough lah adik aku suka cakap aku outdated in terms of fashion. ni mak aku lak cakap aku outdated.

at the end of the session tau tak ayah cakap apa?

"ni nak pakai duit siapa ni? kalau pakai duit ayah, suka hati ayah lah."

hahaha. kesimpulan yang cukup mudah dari ayah aku ye. takpe lah. redha je. jadi anak sulung memang macam ni lah ye.

5 comments:

miss Z said...

same goes with me. anak sulung n father da berangan nak cmni n cmtu yang kebanyakannye I xberapa berkenan sbb akan jadik over budget. tp lastly I akan dpt words yg mcm ur father ckp tuh. huhuh. hopefully nak kawin nanti xjd bridezilla. hehe

cik nurulain said...

hahahah. kalau taknak jd bridezilla, kita kena redha je apa dia nak. hehe.

Adawiyah A.Halim said...

hehe..mcm2 kan parents ni..tp ayah saya len plak..dia kata duet saya bukan duet dia..so ikot ska ati saya la..ceh..itu yg xbest..pakai duet sendiri..hehehe...teettt

my word and world said...

Yg Kaki silver tu agak brp cost dia eh?

my word and world said...

Yg berkaki silver tu brp harga dia eh?