Monday, October 17, 2011

sewa kanopi arabian murah di jb.

as salam.

rakan-rakan sekapal yang sama-sama tengah plan wedding, nape kalian macam tak banyak update. buhsan je aku tunggu update baru. takpela. dah korang taknak update, biaq chek yang update. betoi ka chek tulih cmni?

haha. blerghh. apa kejadah tetiba nak cakap bahasa utara. yang nak kahwin dengan orang utara marina, bukan aku. anyways, alhamdulillah, minggu ni aku balik jb ada progress. takde lah rasa macam loser je bila wedding preps tak bergerak.

target aku ialah untuk cuba sedaya upaya men settle kan segala urusan sebelum sebelum majlis. REASON? aku nak rehat sebulan sebelum majlis tu. enjoy single life! memandangkan aku tak ada sebarang planning untuk buat apa-apa projek diy, mungkin target aku tu mudah dicapai.

aku sekadar kena book segala vendors pastu bayar deposit and brief kat diorang apa aku nak. last sekali finalize everything, settle the legal documents and walah, im ready to be a bride. lalalala. perkh punya la pemalas kau ni ain. satu hapak pun kau taknak diy. semua kau nak pakai order je. dasar!

don't get me wrong. bila aku cakap semua benda aku nak order je tak bermakna aku tak face financial probs. hello, baru kerja tak sampai setahun kut. jadi cikgu cabuk je pulak tu. so what do you expect from me. aku bukan kerja bidang creative macam designer ke apa ke so, memang mahap lah nak suruh aku diy.

kalau men draft apa aku nak tu boleh lah aku buat. tapi lepas tu barah otak lah orang yang cuba menterjemah draft aku coz im not a good drawer. haha. unlike my brother yang memang pandai drawing lagi lak dia amik graphic & design kat uitm. memang dia berguling je kalau nampak draft aku.

pasal wedding invites aku ayah suruh adik aku design. pastu aku draft la konon-konon nya design invites yang aku suka. pastu aku guna powerpoint lak tu. sengal kan? pastu adik aku faiz tu boleh cakap, " kau hantar apa ni long????" bhahaha. kan aku cakap barah otak nak menterjemah nya.

anyways, progress yang dah dibuat last week masa balik jb ialah tempah canopy untuk majlis nikah di rumah and tempah kerusi meja untuk resepsi kat dewan majidee. and ayah nak pasang 1 unit canopy kat dewan tu sebab dewan tu agak kecik and canopy tu khas untuk family bersantai-santai.

aku tempah canopy dengan OnZ canopy. owner dia nama zainal othman. PR sangat bagus. biasak lah aku ni bias. kalau PR bagus terus aku rasa orang tu bagus. walhal servis tak tengok lagi. anyways, dah banyak aku survey, aku rasa zainal ni bagi aku price yang sangat murah. satu unit complete cuma RM340!

vendor lain aku survey satu unit canopy arabian [ lengkap dengan double scallop+5 meja bulat 4' berbalut berskirting+40 kerusi plastik berbalut, ada riben+kipas+lampu] range harga 400-450. dah lah nak charge lebih kalau buat kat dewan perbandaran sebab timeframe untuk set up tu kejap. cis!

untuk dewan lak, sebab nak amik kerusi meja dia kira unit lain lak. satu unit [ meja bulat 4' beralas, berskirting + 8 kerusi plastik berbalut ada riben] dia kira RM35. vendor lain aku survey paling murah dia bagi RM40. so macam kalau dewan tu kapasiti nya muat 20 meja, so 20xRM35 lah. get it?

kalau nak usha hasil kerja diorang boleh terjah fb: Onz Canopy Servis. adalah gambar sikit tapi fb ni macam baru je. tapi dun worry lah diorang ok. aku gi sendiri tempat nya kat kangkar tebrau dengan ayah. patut lah murah, sebab diorang memang jual khemah kat vendor yang baru nak berniaga. thats why untuk sewa diorang boleh bagi murah. alamat nya kat lot 274 kampung kangkar tebrau (dekat dengan Lee Kee industry)


nak contact, boleh contact zainal: 0137303260 tapi zainal ni kerja kat KL. business kat jb ni ayah dia tolong running. number contact ayah dia, othman: 0137505152. tapi apa-apa hal better deal dengan zainal dulu sebab dia owner. masa datang jumpa ayah dia haritu ayah dia memang tanya berapa harga yang zainal bagi sebab zainal tu owner. 


setakat ni yang aku rasa murah memang dia lah. even masa aku cakap kat saiful (owner BK) dia pun cakap zainal tu memang murah. so, apa lagi b2b jb yang belum settlekan kanopi tu, boleh lah contact OnZ canopy k? 


ok lah. setakat tu dulu. sebenarnya ada lagi progress yang aku nak update. tapi nantilah aku cerai-cerai kan dalam entry lain.




mode meroyan: camne ni? aku takde mua lagi. mua ladies yang murah and make up cantik semua luar johor. ( my dad dengan mr tunang tak bagi laki make up kan).kos transport dengan accomodation lagi mahal dari kos servis. :'( help help help!

10 comments:

anaztasias nora aira said...

kalo kira betul2 kos, kanopi lg mahal dr dewan kan?

cik nurulain said...

mmg pon. dewan majidee tu sewa just 500 je tau. klu tmbh dgn kerusi meja mmg still less than sewa kanopi. kanopi plh sket pun 4. darab dengan 400 dah berapa? huhu~

PussyCat said...

kalau rumah u dekat dgn shopping complex,u cari la mua stage ke shu eumura ke or mac..dorg offer mua service for rm150-300.kalau u pg makeup sendiri kat dorg lagi murah bcz they dun hv to come 2 ur house.

cik nurulain said...

serious? alah tapi stage plg dkt kt bukit indah. jauh la plak. mac not sure lak kat mana.

PussyCat said...

jusco tebrau ada mac kan?i from engagement smpai kawen pkai mua from stage :)

Gadis said...

Gadis punyer MUA bridal kat pulai perdana...

D`Chinta bridal...

try la tanyer..=)

hari tu..
Gadis bertunang amik pakej ngan dier..

pelamin+make up+1 khemah arabian = cume rm900 je

Dell said...

Babe, I ada member yang makup murah je . ;)

cik nurulain said...

pussycat:

really? mahal tak dear. mcm ne nk buat arrangement ek?

gadis:

cantik tak dia make up. u boleh bg link tak? nk tgk hasil kerja dia

dell:

dia charge bape n dia ada blog tak?

thanks tau korg...

Sweet Emotion said...

tq for the canopy info.. act mmg tgh m'cari canopy ni.. sbb kalo pakej 5 khemah arabian+scallop+balut tiang, 24 meja bulat+alas+skirting, 160 kerusi pvc+sarung+reben je da cecah rm2k ke atas.. tq sgt2.. :)

Lynn Damya said...

Salam, hai terima kasihhh banyak2 sbb tulis entry ni, mmg tgh cari kanopi murah dekat JB ni haa..dh amek semua details kat blog dia tadi, so bolehlah pegi tgk. Time kasih ya (n_n)